Chcete být zdraví? Vařte!

Pollan říká, že potravinářský průmysl odvedl skvělou práci v přesvědčení spotřebitelů, že korporace umí vařit lépe než oni sami. Problém je, že to není pravda. A jídlo, které uvaří někdo jiný, je téměř vždy méně zdravé než to, které si uvaříme sami. „Část problému je ten, že jsme byli jako kuchaři izolovaní příliš dlouho,” říká Pollan. “Myslím, že lze udělat ze samotného vaření společenský zážitek, může to být větší sranda.” Ale jak přesvědčit lidi, aby to zkusili? “Myslím, že to musíme dělat s potěšením,” říká. „Kromě mnoha zdravotních výhod je vaření také jedna z nejzajímavějších věcí, kterou člověk ví, jak dělat a dělá jí po dlouhou dobu. A my to chápeme, jinak bychom nesledovali tolik televizních programů o vaření. Je na tom něco fascinujícího. A je to ještě více fascinující, když vaříte sami.”

 

Michael Pollan, častý kritik průmyslového zpracování potravin, do kterého vstupuje chemie či genetické inženýrství. Zastánce prostých doporučení typu "nejezte nic, co by vaše babička nepovažovala za potravinu" či "nekupujte nic, co je složeno víc než z pěti ingrediencí", apelování na návrat tradičním receptům a místním dodavatelům.